ConectoHub

OKR Pilot Sürecini Nasıl Yönetmeliyiz?

Artık OKR sistemi sadece Google, Twitter gibi teknoloji devleri tarafından kullanılan değil; her ölçekteki şirket tarafından kullanılan bir sistem haline geldi.

Hepimiz OKR’leri uygulamanın hedeflerimizi daha iyi tanımlamamıza, onlara ulaşma sürecini anlamamıza ve yol boyunca ilerlememizi takip etmemize yardımcı olacağını umuyoruz. “OKR nedir?” sorusundan daha çok “OKR’leri nasıl uygularız, kültürel dönüşümü nasıl gerçekleştiririz?” sorusunu duyar olduk. OKR’ler hakkında detaylı bilgi almak isterseniz OKR Nedir? En Başarılı Şirketler Hedef Belirlemek için Neden OKR Uyguluyor? blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Büyük ölçekte herhangi bir şey yapmak karmaşıktır – özellikle OKR’ler. Pilot projelerin devreye girdiği yer burasıdır. Orta ila büyük ölçekli organizasyonlar için OKR pilot uygulamasıyla başlamak harika bir ilk adımdır. Bu yazıda da, organizasyonunuzda başarılı bir OKR pilotu tasarlamanıza ve yürütmenize yardımcı olacak adımları ele alacağız.

OKR Pilot Uygulaması nedir?

OKR pilot uygulaması tüm organizasyonda radikal değişik yapmadan önce uygulanabilirliği test eden OKR projesinin mini versiyonudur. Bir OKR pilotu genellikle tüm projeyi yöneten birkaç kişi veya küçük bir ekiple başlar.100 çalışana kadar organizasyonlarda OKR sistemini tüm şirkette uygulanması daha verimli olacaktır ancak 100 kişi üzerindeki organizasyonlarda pilot uygulaması yapmak daha ucuz, verimli ve etkin olduğunu görüyoruz.

OKR’lerin organizasyonunuz için etkili olup olmadığını belirlemek, metodolojiyi uygulamaktan daha fazlasını gerektirir. OKR’ler ile ekibinizin çabalarını net ve ölçülebilir hedefler etrafında düzenleyebilirsiniz; bu da daha iyi üretkenliğe, daha fazla katılıma ve daha iyi iş sonuçlarını sağlayabilir. Her şirketin kendine özgü zorlukları vardır, bu nedenle pilot çalışmasını buna göre kurgulamak çok önemlidir. Deneyimlerimiz, pilot testlerin aşağıdaki yönlerden birine odaklanarak aşamalı olarak yürütülmesinin en iyisi olduğunu göstermiştir:

  • OKR çerçevesi, kuruluşunuzun kültürü ve çalışma tarzıyla uyumlu mu?
  • OKR’lerle ilgili liderlikten katılım var mı?
  • Lider olmayan çalışanlar ve bireysel katkıda bulunanlar OKR’lerin uygulanmasına dahil oluyor mu?
  • Teknolojiniz OKR’lerin uygulanmasını destekliyor mu ve özellikle dağıtık ve hibrit ekipler için çalışanların hedeflerine odaklanmalarını sağlıyor mu? Sistemleriniz, lojistiğiniz ve teknolojiniz OKR’lerin daha büyük ölçekte uygulanmasını destekleyebilir mi? Bir pilot uygulamanın temel amacı, bir hipotezi daha küçük ölçekte, kontrollü bir ortamda ve minimum riskle test etmektir. OKR pilot çalışmanızı tanımlamada esneklik olsa da, kuruluşunuzun boyutu (ve belirli zorlukları), istediğiniz sonuçları belirlemenize yardımcı olabilir.

Organizasyonlar Neden OKR Sistemine Geçişte Zorlanır?

I. Sonuç Odaklı Yaklaşım OKR sisteminin en büyük katkısı aynı zamanda en büyük zorluğu sonuç odaklı yaklaşım ile hedef yönetimi yapılmasıdır. Ancak birçok şirket ve sistem çıktı odaklı yaklaşım üzerine kurulduğundan; kültürel değişimi sağlamak zor olmaktadır.

Çıktı ve sonuç odaklı yaklaşımların farkı nedir derseniz:

Sonuç odaklı OKR örnekleri için Somut OKR Örnekleri blog postumuzu okumanızı tavsiye ederiz.

II. Değişime Karşı Direnç

OKR sistemi ile organizasyonumuzun düşünme biçimini değiştirmesini ve yeni bir yaklaşımı benimsemesini bekleriz. Her değişim gibi OKR sistemine geçişte organizasyondan direnç gelmektedir.

Bu zorluklara baştan hazır olmak süreci daha doğru tasarlamanıza yardımcı olacaktır.

Peki OKR pilot uygulamasına başlarken hangi adımları izlemeliyiz?

I. Pilot Proje Ekiplerini – Kişileri Belirleyin

Çoğu şirket, OKR’leri yalnızca yöneticiler veya üst yönetim ile pilot uygulama fikriyle başlar. Yöneticiler katılmalı, ancak pilot çalışma mümkün olduğunca sürükleyici ve kapsayıcı olmalıdır. OKR pilot uygulama deneyimlerimize göre en iyi uygulama, üst yönetimi yatay olarak eklemek ve ardından dikey olarak bir veya iki departmanı seçmek verimliliği arttıracaktır. Olumlu veya olumsuz sonuçları açıkça gösterecek gruplarla çalışmak, farklı yaklaşımları görmek önemlidir. Örneğin 2 departman seçebilirsiniz

  1. OKR’lerin rehberliğinden yararlanabilecek bir grup
  2. OKR’lerin getireceği değişikliklere karşı daha az duyarlı veya tepkisel olan bir grup?

Çok fazla insanla, pilotunuzu yönetmek zor olacak ve en başından engellenecektir. Ancak çok az insanla, OKR’ler aracılığıyla hizalamayı veya şeffaflığı test etmek zordur. Avantajları anlamak için bir ölçek düzeyine ihtiyacınız var – genellikle 10 ila 100 kişi arasında.

II. OKR Sponsor ve Şampiyonu Belirleyin

OKR’lerin başarılı olması için süreçte iki kilit rol vardır: OKR sponsoru ve OKR program şampiyonu. Organizasyonunuzun boyutuna bağlı olarak, bu rolleri birden çok kişi üstlenebilir, ancak OKR’lerle başlamadan önce rol başına belirlenmiş en az bir kişinin olması çok önemlidir.

  • OKR sponsoru: OKR pilot stratejisini yönetmek için çalışır Tipik olarak bir yönetici, genellikle bir CEO veya COO olan bu kişi başarı kriterlerini belirler ve OKR’lerin “belirle ve unut” girişimi olmadığını onaylayarak pilotun geliştirilmesi boyunca yer almalıdır.
  • OKR şampiyonu: OKR şampiyonları, OKR sürecinin oluşturulmasını, OKR’lerin mevcut olmasını ve ilerlemenin takip edilmesini sağlamak için işbirliği yapar. OKR şampiyonları sürecin takip edilmesini, OKR’lerin tanımlanmasını ve ilerlemenin takip edilmesini sağlar. Darboğazları ortadan kaldırırı, OKR’leri izlemek ve yönetmek için yazılım seçer ve pilot sürecinde karar vermeyi kolaylaştırır

III. OKR Dönemlerini Belirleyin

Genel olarak şirketler bir takvim çeyreğinde takip ederler. Organizasyonların bir ay gibi daha kısa sürelerle veya altı ay gibi daha uzun sürelerle deneyler yaptığını gördük. Hızlı büyüyen şirketler, daha küçük ölçekteki şirketler hariç diğer organizasyonların çeyrek dönemlerle başlamasını öneriyoruz. Yalnız üst düzey daha stratejik OKR’lerde ise genellikle 1 yıllık periyod belirlenmektedir.

IV. Check-in Periyotlarını Belirleyin

Check-inler siz ve ekibinizin OKR’leri ne sıklıkta tartışacağınıza karar verdiğiniz mekanizmalardır. Örneğin, OKR’lerinizi çeyrek dönemler halinde planlıyorsanız, ilerlemeyi haftalık veya iki haftada bir gözden geçirmek yaygın bir uygulamadır. Düzenli check-in’leri atlarsanız ekipleriniz hedeflerinden kopacak ve süreci unutacaktır. Kişisel ritminizi bulacak olsanız da, iki haftada bir yapılan toplantılarla başlamanızı öneririz. OKR check-in’lerine geçişi yumuşatmaya yardımcı olmak için toplantıları kısa ama etkili hale getirmeyi hedefleyin. Başarısız hedefler konusunda neler yapılabileceğini görmek, iyi gidenleri ikiye katlamak ve her ikisinden de iç görüler çıkarmak için bu toplantı sırasında, ortadaki her şey ikinci öncelik olacak şekilde sorunlu OKR’lere ve gelişen OKR’lere odaklanmanızı öneririz. Son olarak, toplantıdan önce tüm OKR’leri güncellediğinizden emin olun — genellikle check-in’lerin ilk 10-15 dakikasının insanların ilerlemelerini güncellemesiyle boşa gittiğini görüyoruz.

OKR Pilot Sürecinize Başlayın

OKR yazılımı, hedeflerinizi organize ederek, sürecinizi resmileştirerek ve ilerlemenizi takip etmenize yardımcı olarak pilot çalışmanızı daha da kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir.

Yapay zeka destekli uygulamamız ile hedeflerinize en uygun anahtar sonuç önerilerini alabilir

OKR’lerinizi, KPI’larınızı iş verilerinizle entegre ederek hedelerinizin ilerlemesini otomatik olarak izleyebilir,

Tüm organizasyonunuzun performansını yönetebilir,

Dinamik ve statik raporlar ile her detaya hakim olabilirsiniz

Exit mobile version