Eğer Mete Gazoz OKR Uygulasaydı Nasıl Olurdu?

Geçtiğimiz günlerde Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarında hepimizin göğsünü kabartan bir haber aldık. Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın 8. gününde klasik yay bireysel kategoride mücadele eden milli sporcu Mete Gazoz, finalde Mauro Nespoli’ye finalde üstünlük kurarak altın madalya kazandı! Tarihi bir başarı elde eden 22 yaşındaki sporcumuz, Türkiye’ye okçuluk dalındaki ilk altın madalyayı getirdi.

Peki henüz 22 yaşında gelen bu olağanüstü başarı hikayesinin ardında nasıl sistematik bir çalışma vardı?  2020 Tokyo Olimpiyatlarından 5 yıl önce “Daha çok çalışıp 2020’de Tokyo’da altın madalya ile döneceğim” deyip bu hedefi gerçekleştiren milli sporcumuz Mete Gazoz’un başarı hikayesi; kendi ilham verici OKR’larını belirleyerek bu hedefe ulaşmak için ekipçe hareket eden Google, Intel, Spotify, Linkedin gibi şirketlerin hikayeleri ile paralellik gösteriyor.

Hadi, Mete Gazoz’un başarısının arkasındaki hedef odaklı yaklaşımı ve Mete’nin OKR’larını daha detaylı inceleyelim:

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999’da İstanbul’da doğdu. Kendisinin bu spora giriş hikayesini şöyle açıklıyor: “Açıkçası doğduğum an okçu oldum diyebilirim. Çünkü babam, eskiden Milli Takım’da okçuydu. Hem de baya iyi bir okçu. Keza annem de bu sporla alakadar.”

Baba Metin Gazoz, oğlunu olimpik bir sporcu yapmak için çok araştırdı, çok okudu, çok danıştı. İlk olarak okçulukta duruşun, kuvvetini geriye doğru kullanmanın önemli olmasından dolayı sırt kasları gelişsin diye oğlu Mete’yi yüzmeye gönderdi. Sonra hem sol hem de sağ elin koordinasyonun sağlanması, yani ellerin itiş ve çekiş yapabilmesi için, zamanlamanın gelişmesi için okul basketbol takımına yazılmasını sağladı. Okçuluğun nişan alınan bir spor olmasından kaynaklı olarak bakmak ve görmenin farkını ayırabilmesi için oğlunu resim kursuna yönlendirdi.

Mete Gazoz en baştan itibaren hedeflerini belirleyip, hedefe giden yolda başarması gereken adımları tanımlamış. Sadece organizasyonlar için değil her bir birey için hedef belirlemek başarının en önemli adımlarından biri. Biz de hepimize önemli bir örnek olacağını düşünerek ve “Eğer Mete Gazoz OKR uygulasaydı nasıl olurdu?” adım adım tanımladık:

 

Objective #1: Fiziksel ve Mental Açıdan Mükemmel Bir Okçu Ol

KR 1: 8 yaşına kadar yüzme kursuna git

KR 2: 2 yıl boyunca basketbol ve piyano öğrenerek koordinasyonunu geliştir

KR 3: Görme ve Dikkat yeteneğini geliştirmek için 1 yıl resim kursuna git

 

Bütün bu eğitimlerden geçen Mete, beynin hem sağ hem sol bölgesini aynı anda geliştiren, algıyla düşüncenin farklı bir kombinesini sağladığı belirtilen piyano eğitimi aldı. Bu dönemde daha 7. sınıfta olan Mete Gazoz, o yıl Türkiye şampiyonu oldu, birçok rekor kırdı. Bir sene sonra da Dünya Gençler Şampiyonası’nda dünya ikincisi oldu.

 

Objective #2: 14 Yaşında Milli Takıma Gir

KR 1: Türkiye şampiyonu ol

KR 2: Dünya Gençler Şampiyonası’nda ilk 3’e gir

 

2014 yılında milli takıma girmesinin ardından İngiltere’nin Nottingham kentinde yapılan Avrupa Okçuluk Şampiyonası kapsamında 2016 Rio Olimpiyatları’na kota almayı başararak kafiledeki en genç sporcu oldu. 

 

Objective #3: Rio 2016 Olimpiyatlarına Katılan En Genç Türk Sporcu Ol

KR 1: Wuxi 2013 Dünya Şampiyonası’nda ilk 3 dereceye gir

KR 2: 2016 Avrupa Okçuluk Şampiyonasında madalya kazan

 

Rio olimpiyatları ardından antrenörü olan babası Metin Gazoz, yerini 5 kişilik kariyer yönetim ekibine bıraktı. Mete, Tokyo 2020’ye bu ekiple birlikte hazırlandı.

Mete Gazoz 2 yıl önce verdiği bir röportajda başarısının ipuçlarını şu şekilde paylaşmış: “Bu zamana kadar antrenmanlarda attığım oklar, antrenman sayısı, kabataslak hesapladık. Yürüdüğüm mesafe dünyanın etrafını 4,5 tam tur atmaya denk geliyor. Günde 600 ok atıyoruz, 6 oktan atıyoruz 100 seri olarak. Bu günlük 14 kilometre yapıyor. “

 

Objective: Tokyo 2020’de  Altın Madalyayı Kazan

KR 1: Profesyonel bir ekiple çalış

KR 2: Günde 600 ok atarak çok sıkı antreman yap

 

Hedef belirleme, yalnızca hayatımızın yönünü kontrol etmemize olanak sağlamakla kalmaz; ayrıca gerçekten başarılı olup olmadığımızı belirlememiz için bir ölçüt sağlar. Ancak hedeflerimize ulaşmak için onları nasıl belirleyeceğimizi bilmemiz gerekir. Basitçe “İstiyorum” deyip bunun olmasını bekleyemeyiz. Hedef belirleme, neyi başarmak istediğimizi dikkatlice düşünmekle başlayan ve onu gerçekten yapmak için çok çalışmakla biten bir süreçtir. Bu süreçte her bir hedef için çok iyi tanımlanmış bazı adımlar vardır. Bu adımları bilmek, başarabileceğimiz hedefleri formüle etmemize olanak sağlayacaktır. OKR metodolojisi de hedeflerimizi ve hedeflerimize ulaşmanız için gerçekleştirmemiz gereken adımları formülize etmek için kullanacağımız Google, Intel ve daha birçok başarılı şirket tarafından uygulanan bir sistem. Biz de başarılı sporcumuz Mete Gazoz’un hedefleri üzerinden OKR metodolojisini; ister organizasyonunuzda isterseniz kendi hayatınızda nasıl uygulayabileceğinizi göstermek istedik.

Eğer OKR’lerde yeniyseniz OKR nedir? blog yazımızdan OKR metodolojisini ve uygulama adımlarına  ve OKR’leri uygularken ilham vermesi için hazırladığımız 30 OKR Örneği yazılarımıza  erişebilirsiniz. 

Hedef belirlemeyi ve izlemeyi kolaylaştıran platformlar görselleştirme ve hedeflerinizi takip etme fırsatı verir.  Siz de hedeflerinizi ConectoHub ile belirleyip; iş verileriniz ile otomatik olarak takip etmeye bugünden başlayarak başarıya giden ilk adımı gerçekleştirin.

Dünyadaki en verimli uygulamalar ve araçlar hakkında güncel kalın

Comments are closed.